Kerti grillsütő
71Betöltés... Kérjük várjon!
Milyen grillsütőt vegyek?
Tombol a nyár, odakint süt a nap, a sör kellemesen hűtött, mit is kívánhatnánk még? Az igazi jókedvhez otthon már csak a barátok, zene és a grillezett hús vagy hermelin sajt bódító illata hiányzik. A grillezés, habár ez lehet meglepően hangzik, a magyar nyári időtöltésben nagyon gyorsan erős pozíciót szerzett magának. A statisztikával élve – minden negyedik ember évente legalább tízszer részt vesz egy igazi “sütögetésen”, de sokszor gyakrabban is. Egyébként ki nem szereti a jól átsült steaket, grillezett kolbászt vagy sült hermelint? De tudta, hogy milyen sokféle típusú grillt talál a piacon, és hogy milyen nagy mértékben különböznek egymástól? Vagy, hogy a húst a sütés előtt nem szabad megsózni, hogy szaftos maradjon a grillezés után is? És ahhoz mit szól, ha azt mondjuk, hogy a túl sok füsttől könnyen megszabadulhat, ha nem a grillrácsot keni be olajjal, hanem a húst?
Az igazi grillmesterek egy egész sor ilyen trükköt ismernek (a cikk végén örömmel ismertetünk Önnel néhányat). A legjobb szakácsok tisztában vannak vele, hogy munkájuk eredménye csak félig függ a kulináris készségeiktől. A többi attól, hogy milyen grillsütőt használnak, milyen edényeik vannak, vagy milyen alapanyagokból főznek.
A nagy steak bárok vagy a tévéműsorok hátterében nem is láthatja, hogy mennyi időt töltenek a mesterszakácsok az eszközök és az élelmiszerek kiválasztásával, amelyeket végül az étel elkészítéséhez használnak. Azt javasoljuk, hogy ha szeretné lenyűgözni a sütögetésre meghívott vendégeit, vagy egyszerűen csak Ön szeretné élvezni az egyes specialitásokat, közvetlenül a grillsütőről, akkor próbáljon meg elgondolkodni rajta, hogy mit is használ a sütésre.
A grillsütő teljesítményével a gáz és az elektromos grillsütő modellek esetében foglalkozunk
Ebből az alfejezetből kihagyjuk a faszenes grillsütőket. Azoknak nincs fix teljesítményük. Csak Önön múlik, hogy mennyi szenet tesz rá, mennyire jó minőségű tüzelőanyagot vásárol, vagy hogyan fogja szabályozni a tüzet. Sokkal jobbak a lehetőségek a gáz és az elektromos grillsütő szabályzására. Egy gomb elforgatásával növelheti vagy csökkentheti a teljesítményt. A mechanizmus és szabályzásának egyszerűsége kell, hogy elsősorban érdekeljék Önt. A második dolog, amiről nem szabad megfeledkezni, a maximális teljesítmény. Azt általában kilowattokban, illetve a fűtőegység kevésbé ismert mértékegységében adják meg.
A kerti grillsütők szerkezetének szilárdnak és stabilnak kell lennie
Ha a konstrukcióról beszélünk, akkor kihagyhatjuk az elektromos grillsütőket. Azokkal kapcsolatban nem nagyon beszélhetünk bármilyen konstrukcióról is. A gáz és a faszenes grillsütő esetében ez más. Stabilnak kell lennie, és semmilyen esetben sem szabad hintáznia, hogy minimálisra csökkentsük a felborulás veszélyét. Könnyen égési sérüléseket okozhat, főleg például kutyáknak vagy gyerekeknek, és az nem jó. Egy biztonságos grill nem ingatag, ezt tartsa a fejében vásárlás közben. Maga a konstrukció a grillsütő alsó fele alatt szilárd kell, hogy legyen, hogy ne ferdüljön el vagy ne törjön el. Az olcsó grillsütők vékony fémből készültek, amellyel a gyártás közbeni kiadásokat csökkentik. Másrészt ritkán rozsdamentesek, könnyen eltörnek, ráadásul a vékony fémlemezen keresztül a meleg is kiszökik.
Ha egy jó grillsütőt szeretne beszerezni, akkor annak mindenképp elég vastag rozsdamentes acélból kell készülnie. Az acél megtartja a hőt és nagyon ellenálló a sérülésekkel szemben. Könnyen bemelegszik és jobban melegít. Egy jó ráccsal kombinálva, amelyről majd később beszélünk, az egész sütögetést jelentősen felgyorsíthatja anélkül, hogy meglátszana a hús minőségén. Amiről semmiképp se feledkezzen meg, az a grillsütő fedele. Léteznek kisebb modellek, amelyek csak egy alsó tálból állnak a szénre és rácsra, de érdemes egy fedéllel is rendelkezni. Egyrész fedőként szolgál az alsó részre, hogy ne jusson ki a meleg és tartja a hús körül a füstöt, másrészt védelmet nyújt, nehogy valaki hozzáérjen az izzó rácshoz. Ráadásul, ha nem tud a rács felett szivárogni a hő, akkor a hús hamarabb kész és finomabb is lesz.
Az étel a rácshoz ér, szóval jól nézze meg
A rács egy olyan része a grillsütőnek, amely közvetlenül hozzáér a húshoz (vagy zöldséghez, hermelinhez stb.). Ezért fontos jól választani, hogy a rács megtartsa a hőt, de egyúttal ne engedjen semmilyen mérgező anyagot az ételbe, vagy más, kellemetlen ízű anyagokat. És semmiképp sem szabad rozsdásodnia, ellenkező esetben később új rácsot kell majd vásárolnia. A leggyakoribb anyag a nikkellel kezelt felületű acél, illetve a rozsdamentes acél (klasszikus acél nikkel és króm adalékkal). Nagyon jó az öntöttvas, amely nagyszerűen tartja a hőt és jó ízt ad a húsnak. Azonban igényesebb a karbantartása, gondosabb tisztítást követel (a vastagabb felület miatt). Az olcsóbb grillsütők rácsa felületi kezelés nélküli acélból, illetve krómozott acélból készült.
Hő megtartása a grillsütőben
Egy jó grillnek képesnek kell a szén, gáz égetésével, illetve elektromossággal elért izzást megtartania. Ehhez egy jó fedél és elég vastag fal szükséges a grillsütő alsó felén (amit már említettünk a konstrukcióról szóló fejezetben), másrészt olyan mechanizmusokkal kell rendelkeznie, amelyek megakadályozzák a felesleges hőveszteséget. Nagy például a veszteség, amikor megrakja a tüzet. Ez elsősorban a faszenes grillsütőket érinti. Még a legjobb brikettek is maximum egy órán át égnek, tovább nem. Ha tehát egy nagyobb bulit tervez, és tovább szeretne sütögetni, akkor újabbakat kell a tűzre tennie. Jobb, ha a grillsütő egy alsó ajtóval rendelkezik, amelyen keresztül hozzátehet, mintha a meleg grillsütőt szét kéne szednie, elveszítve így az összes hőt belőle, majd újra felforrósítani. Ezzel sok munkát takaríthat meg, ráadásul a húsnak se tesz jót, ha kihűl, majd újra felmelegszik.
Már vásárláskor gondolja át, hogy hogyan fogja áthelyezni a grillsütőt
Viszonylag gyakran megesik, hogy az embernek át kell helyeznie a grillsütőt. Nem mindenkinek van a kertjében egy kerti pavilon, ahol sütögethet és egyúttal tárolhatja is a grillsütőt (és ne feledje, a grillsütőnek mindig tető alatt kell lennie, nem tehetjük ki a hónak vagy esőnek). Ezután már nem marad más, csak a grillsütőt a tető alól áthelyezni oda, ahol az összejövetel van. Ráadásul sokan magukkal viszik például utazásokra vagy nyaralásra. Ezért kell a választást a saját körülményeinkhez igazítani. Ha azzal számol, hogy a grillsütőt állandó jelleggel helyezi el a tető alatt, majd ott is marad, akkor egy nehezebb darabot is beszerezhet (a gáz grillsütők akár 70 kilogrammot is nyomhatnak a propán-bután palackkal). Ha csak épp egy kicsit szeretné néha áthelyezni, kivinni a kerti pavilonból, majd vissza, nem kell a legkönnyebbet választani, elég lesz, ha a grillsütőt kerekekkel látták el. A kerekek segítségével még a nehezebb grillsütőt is áthelyezheti. Jelentősen könnyebbek a faszenes grillsütők, amelyeket könnyen áthelyezheti – tömegük legtöbbször 10 és 30 kilogramm között mozog (ráadásul némelyiknek szintén vannak kerekei). Akár kirándulásokra is nyugodtan magával viheti ezeket. A legkönnyebb és legmobilisabb grillsütők az elektromos grillsütők, amelyek néha csak pár kilót nyomnak. Az velük csak a baj, hogy az üzemeléshez elektromos aljzat szükséges.
A grillsütő karbantartása, ha lehet, legyen egyszerű
Már vásárláskor gondolkodjon el rajta, hogy mennyi időt akar a karbantartásnak szentelni. Természetesen minden grillsütőt meg kell tisztítani a sütögetés után, már csak az a kérdés, hogy ez mennyi ideig fog tartani. A legigényesebb ebből a szempontból a faszenes grillsütő. A kezelése gyakorlatot igényel, akárcsak a tisztítása. Fontos eltávolítani a hamut, valamint a grillsütő alsó részéből kitisztítani a port vagy odaégett zsírt, ugyanúgy a rácsot is meg kell tisztítani a zsiradékoktól, az odaégett ételmaradékoktól vagy a fennakadt széndaraboktól. Ha szeretné, hogy a következő szezonban is használható legyen, akkor amint kihűlt, tisztítsa meg. A legjobb erre egy speciális grilltisztító spray és kefe. Az erősen odaégett szennyeződéseket drótkefével is eltávolíthatja (de vigyázzon, nehogy ledörzsölje a rács felületi rozsdamentes kezelését). A gáz grillsütő esetében a karbantartás annyival egyszerűbb, hogy elég a rácsot megtisztítani (és természetesen a grillezés befejeztével inkább többször ellenőrizni, hogy kikapcsolta-e a gázt). Az elektromos grillsütőnél elég levenni a deszkát és leöblíteni. A karbantartás szempontjából a legjobb helyen áll.
Tál a csepegő zsírra
Ez egy grillsütőből se hiányozhat. A csepegő zsírt vagy olajat összegyűjtő tálca elengedhetetlen kellék. Ha nincs, ami felfogja a zsírt vagy olajat, akkor az a szénre esik, ne adj isten az égőre, és odaég. Egyáltalán nem kellemes az illata, ráadásul nagyon nehéz eltávolítani. Tehát ha használ tálat a grillsütőhöz, akkor időt takaríthat meg, és semmi sem nyomja el a hús illatát.
Oldalsó sütő
Ha a steaket szívesen egészíti ki egy jó mártással, vagy szeretne hozzá burgonyát sütni, akkor mindenképpen megéri egy olyan grillsütőt beszerezni, amelyhez kiegészítő gáz égő is tartozik. Ez a gáz grillsütőt érinti – egy ilyen égőre könnyen ráteheti a fazekat, bögrét vagy serpenyőt, és úgy főzhet, ahogy csak tetszik.
Tárhelyek
Ha megvannak a grillsütőhöz a tartozékok, akkor nem árt, ha a konstrukción valamilyen polc is van. Ebben az esetben a grillsütőbe tehet minden eszközt vagy sütőkesztyűt, és nem kell folyton valahova elsétálni, megszakítva ezzel a sütögetést.
Speciális grill eszközök
Természetesen hagyományos konyhai eszközökkel is sütögethet. Azonban, ha igazi sütögető hangulatot szeretne, akkor jobb beszerezni egy igazi felszerelést, egy valódi barbecue koffert. Ebben sok dolgot talál, amely jól jöhet Önnek – nagy villát, késeket, fogókat a steakek forgatására, konyhai ecsetet stb. Biztosan hasznát veszi például a forgatható nyársnak is.